Vegabaren
    Foodora
       

70-talet

       

80-talet

       

Vegabaren idag

Vegabaren en del av en kulturhistorisk miljö

Erik Engström tog hamburgaren till Sverige

Erik och Carlo

För ungefär 65 år sedan serverades Sveriges första Hamburgare, "en platt köttbulle" - Erik Engströms egna ord.
Två mil söder om Stockholms centrum ligger Vegabaren – Sveriges bästa hamburgerbar!
På 1950-talet fick man inte servera Hamburgare. Hamburgare var inte snabbmat, som snabbmat räknades bara korv med bröd, pölsa och köttbullar. Erik stod på sig och fick Sveriges myndigheter att ändra sig - så det är bara att buga sig alla ni andra snabbmatskedjor - Vegabaren var först !!!

Carlo och Ali



Carlo Taccola började som diskare på Vegabaren, 1964. Så småningom arrenderade han Vegabaren för att senare tillsammans med Ali Polat köpa den. Kompanjonerna Carlo och Ali har tillsammans vidareutvecklat Vegabaren genom att bygga Vega Stadshotell samt skapa en samlingsplats för allehanda folkfester, musik och dans. Där har bl.a. popbandet The Animals spelat live ”The House of the Rising Sun”. Under flera år anordnades även bilträffen ”Grand Prix Raggarbil” och MC-träffen ”Easy Rider Festival”.

"Sveriges bästa korvmoj"

Nu är det Ali, Öser, Nevzat, Hasan, Ahmet, Cenkan och Hüseyin som serverar ”platta köttbullar”.

Glada segrare på Vegabaren









Vegabaren i Haninge söder om Stockholm röstades fram som "Sveriges bästa korvmoj". Inte undra på att Erdal Kurt, Carlo Taccola, Ali Polat, Nevzat Polat, Hasan Celen, Ahmet Polat och (sittande) Kadir Corum och Hüseyin Samanci jublar.

"Signore Korv-moj", italienaren Carlo Taccola, 68, har tårar i ögonen när han får diplomet. Expressens läsare har röstat fram Vegabaren i Haninge till "Sveriges bästa korvmoj". - Tack! Vi har slitit hårt i många år för att hamna i första klass, säger han. Gnistan i Carlos ögon är tänd och plötsligt släpper han lös sin ohämmade italienska glädje: - Jag måste få krama dig, och nöjer sig inte med en kram utan smackar på båda kinderna och ropar "uno, due..." Nu har Carlo Taccola och kompanjonen Ali Polat fått lön för allt slit. Carlo lämnade som yngling byn i Toscana för att hitta jobb i Norden. Drömde om att bli sjöman i Norge, men upptäckte att han blev sjösjuk.
- När jag var 22 år fick jag börja som diskare på Vegabaren i Haninge. Då var det så kallt i den lilla kiosken att kapsylerna på läskflaskorna small av som kanonkulor...



Tvärs över vägen låg på 1600-talet Söderby krog och Gästgiveri. Vegabarens moderna vägrestaurang är en historisk länk i matkulturen sedan 1600-talet och gästgiveriet lever vidare som Vega Stadshotell.

Intill ligger den gamla mjölnarbostaden, ett reveterat vitstruket tvåvåningshus. Huset byggdes på 1600-talet under drottning Kristinas tid. De halvmeter tjocka väggarna består av stampad lera och halm. I bostaden, som från 1911 ägdes av mjölnare Ragnar låg även traktens telefonstation. Telefonstationen benämndes först Söderby och ändrades 1936 till Handen. Telefonväxeln sköttes av Ragnars syster Vanja.

På höjden bredvid mjölnarbostaden ligger ett ståtligt knuttimrat magasin, Söderby kvarns stora lada, numera en Antikhandel. Det är panelat och rödstruket, troligen från första hälften av 1800-talet. Ett litet uthus finns strax bredvid. På planen framför magasinet står en välvuxen gran. Straxt intill kan man fortfarande se grunden av den vattendrivna kvarnen som har brunnit ner.

För att dryga ut inkomsterna när telefonväxeln lades ner, anlade Ragnar Grip en minigolfbana på västra sidan av Nynäsvägen och lät den väderkvarn som fortfarande står bakom Vegabaren symbolisera kvarnen. Han började sälja glass och korv i en kiosk, en rörelse som Erik Engström i slutet på 1950-talet tog över och utvecklade till Vegabaren.

På 1950-talet fick man endast servera snabbmat från kiosker. Som snabbmat räknades bara korv med bröd, pölsa och köttbullar. Erik pratade med Livsmedelsverket och undrade vad det var för skillnad mellan en köttbulle och en “platt köttbulle”.

Sveriges myndigheter ändrade sig - så det är bara att buga, alla ni andra snabbmatskedjor - Vegabaren var först !!!

Vegabaren, en historisk plats som serverar dig varje dag !




GRAND PRIX RAGGARBIL & EASY RIDER FESTIVALEN


GRAND PRIX RAGGARBIL 2008

LÖRDAGEN 30 AUGUSTI
52 år sedan Sveriges första hamburgare severades på Vegabaren

För 15:e året i rad utsågs genom "publikens röst"

SVERIGES

bästa Raggarbil:
1:a pris - NASH 600, 1948, Jimmy Kyrk
2:a pris - Buick Invicta, 1959, Daniel Petrin
3:e pris - Cadillac Cab, 1959, Mauritz Lindberg
4:e pris - Chevrolet Malibu, 1965, Pia Bergkvist
5:e pris - Buick, 1970, Tommy Molnar
6:e pris - Ford Galaxy, 1964, Stig Holm
7:e pris - Pontiac Catalina, 1972, Kenneth Ademyr
8:e pris - Cadillac, 1967, Åke Magnusson
9:e pris - Chrysler, 1959, Berra Nygårds
10:e pris - Ford Galaxy, 1964, Kristian Sandell

värsta Råttsoffa: Chevroley Impala, 1962, David Blom

ballaste Raggarfrisyr: Anders Mähl

häftigaste Raggarbrud: Annika Johnsson

finaste specialbil: Chevrolet Pickup, 1936, Ingvar Selander

Kort sagt: En riktig folkfest i år igen!


EASY RIDER FESTIVAL 2008

LÖRDAGEN 6 SEPTEMBER
51 år sedan Sveriges första hamburgare severades på Vegabaren

För 9:e året i rad utsågs genom "publikens röst"

Concours d´élégance!
CHOPPER : Honda cb 500 Flopp, 1973, Ronny Edvardsson

CUSTOM : El Toro Sentado, 2008, Kari "Kakko" Kapjalainen

VETERAN: Modell saknas, 1940, Poul Madsen

SIDOVAGN: Gold Wing husvagn,1997, Trollet Schelander

SLÄP: Gold Wing, 2006 Trollet Schelander

RATBIKE: Harley Davidson, 1926, Lars Andersson

Sveriges bästa
EASY RIDER LOOK-a-LIKE EKIPAGE: Hembyggd moped, 1969, Linnea Pedersen

Trofè till läckraste
MOPED: Sachs 2000, Christer Eriksson

Trots vädrets makter: Årets MC-fest!


Historiska matrekord

Första plats:
Diana Buta, 25 år
2017-01-13
8x200 gr Hamburgare med 5 st bröd a 90 gr.
1x90 gr Hamburgare .
Pommes 246 gr
Coca Cola och Mer apelsin 2x50 cl
Mjukglass 240 gr
Tid: 51 minuter 20 sekunder

Andra plats:
Alexander Pärleros
2007-08-09
8x200 gr Hamburgare med 4 st bröd a 90 gr.
Pommes 175 gr
Coca Cola 2x50 cl
Mjukglass 250 gr
Tårta 75 gr

Tredje plats:
Niklas Rosen
Sommar 2002
7x200 gr Hamburgare med 4 st bröd a 85 gr.
1 st mellan pommes
2x50 cl Coca Cola
0,4 l. mjukglass

Fjärde plats:
Jonny Sander
2000-07-22
6x200 gr Hamburgare med 3 st bröd a 85 gr.
0,4 l. Coca Cola
0,3 l. mjukglass


Femte plats:
Micke Sjöbeck
1996-01-19
5x200gr Hambugare med 3 st bröd a 85 gr.

Vegabaren, platsen där det händer!


Vegabaren, platsen där det händer!